Propozycja kulinarna od Wojtusia - Makaron szpinakowy!
Składniki na makaron:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g świeżego szpinaku
- 6 gałązek bazylii
Do malaksera przełóż umyte liście szpinaku i bazylii i zblenduj, dodaj mąkę i włącz sprzęt na wolne obroty (około 3-4). Malakser połączy szpinak i bazylię z mąką, tworząc elastyczne ciasto. Jeśli sie za bardzo klei, dodaj łyżkę mąki. Odrywaj po kawałeczku i roluj, by stworzyć makaroniki (kształt dżdżownicy:):):). Tę czynnosć uwielbiają dzieci. Nie bój się zaprosić swoje do wspólnego gotowania. Zagotuj wodę w garnku i przełóż makaron. Gotuj około 2-3 minut od wypłynięcia ich na wierzch.
Składniki na sos do makaronu:
- 1 mała cukinia
- około 20 pomidorków koktajlowych
- garść liści szpinaku lub bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 2-3 łyżki oliwy
Sos przygotowuj, gdy nastawisz wodę na makaron i w trakcie gotowania go. Na dużą, wysoką patelnię wlej olej i wrzuć pokrojone w cienkie plasterki czosnek. Warzywa umyj. Cukinię pokroj w plasterki, pomidorki przekrój wzdłuż na połowę. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodaj na patelnię cukinię. Smaż ją około 5-7 minut i dodaj: pomidorki, szpinak/bazylię, pieprz. Zamieszaj i smaż jeszcze przez około 3, 4 minuty.
Gdy makaron się ugotuje, przełóż go za pomoca sitka na patelnię (nie odcedzaj na durszlaku!). W tym czasie odrobina wody dostanie sie na patelnię, tworząc sos. Zawartość patelni posyp parmezanem i zamieszaj. Jeśli uznasz, że ma za mało sosu, dodaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ja zawsze dodaję, bo lubię dużo sosu).
inspiracja do przepisu pochodzi z programu „30 minut Jamiego”